JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Saturday, July 21, 2018

Makanan Pelengkap Dayyan Stage 3 PART 2 10-12 bulan

Stage 3 paling lama dalam journey baby food Dayyan. 8-12 bulan.
Mula cincang kecil kemudian cincang besar. 
Pengenalan kepada finger food. 10 bulan dayyan dah mula menapak dan tumbuh gigi. 
Telur pun dah pass. Saya kenalkan more  seafood iaitu udang. Fokus masa ni ialah makanan for brain pulak. 
10 bulan juga saya kenalkan yogurt dan cheese. Mungkin agak lewat sebab saya lebih memilih plant fat dan juga plant protein. Dairy ni boleh sebabkan kahak dan mukus so saya lambatkan. Untuk elakkan kahak kahak ni makanan yg cairkan kahak dan juga Vitamin C penting.
Saya start bagi more buah buah cthnya blueberry, orange dan kiwi. Saya juga kenalkan more spicy sepeti kari, tomyam dan singgang. 
Alhamdulullah sejal 6-12 bulan Dayyan tak ada masalah kahak2 dan batuk. Sihat2 sahaja. Masuk 1 tahun baru demam sekali tu pun dedar sahaja. 

Berikut menu2 Dayyan masa 10-12 bulan.

===========

























































































































Start 1 tahun Dayyan dah tolerate makanan dewasa tapi saya masih mengutamakan eat clean dan no sugar no salt added!

yay! saya harap sharing saya ni dapat beri sedikit idea kat ibu2 kat luar sana. Ingat baby food diary Dayyan ni khas utk Dayyan. tak semestinya sama semua baby. Yang penting ikut step by step dan kemampuan bayi.

1 tahun gigi Dayyan dah banyak dah dah boleh beelari laju dah. 

Untuk 1 - 2 tahun Dayyan dah masuk Stage 4 iaitu family Food yay! nanti saya share lagi 1 entry tentang food diary Dayyan 12-24 bulan ok. family food, real food no added sugar and salt! 

Stay tune,
Sharing is Caring,
Herny Hafiz


Post a Comment