JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Saturday, July 21, 2018

Makanan Pelengkap Dayyan Stage 2

Saya start intro stage 2 masa 7 bulan. Saya start add more herb, more vege , dan complete meal. Cuma masih di blend kasar. Stage 2 ni kita nak anak makan bubur lecek. supaya dapat menggalakkan perkembangan oral dan sebagai h
Saya juga intro couscous, tofu. Cous cous dan tofu saya tak blend. Buah2 pun kebanyakan lecek2 je.  stage 2 ni dalam masa 1 bulan lebih. Masuk 8m dah tak blend2 dah. ajar dia more texture and flavor. Masa ni Dayyan dah kurang susu.

Berikut compilation masa stage 2. Resepi nanti saya buat new entry ya.


meal plan dayyan. bawah 1 tahun susu masih penting tapi kena limitkan supaya anak boleh balancekan dengan real food. ni meal plan dayyan setelah saya google2 info pemakanan. 

intro sweet potato  & leek

Stage 2 : kombinasi lebih banyak sumber makanan dan herba. 7 m memmag hari2 bagi garlic. Good for immune booster tau!

introductio  garlic dalam bubur 

pucuk labu tu tanam sendiri

rupa bubur dayyan masa permulaan stage 2

Stok ayam simple. Ni ayam kampung. Saya letak asam, garlic, halia. 

kadang2 stok ayam habis boleh je  masukkan ayam sekali tulang kemudian asingkan tulang carik carikkan isi dan blend

basic meal. beras tu ada millet sebagai plant based protein.

Stage 2 saya start intro garlic, black pepper dan ginger. masukkan dalam stok ayam. stok tu guna hari2 dalam masakan. bagus utk naikkan imune. Utk garlic pilih organic garlic.

Breakfast yg saya kerap buat. Cous cous

Lunch Dayyan

mix porridge complete  meal. saya blend dulu before serve. masa ni baru 7m

intro to brow rice pasta. Free gluten. High iron. 

pasta garlic . saya blend before serve

simple chicken stok. ayam , asam keping dan garlic.

groceries shopping. kebanyakan masa bawah 1 tahun saya pilih  organic termasuk bawang putih.

soft tofu for breakfast.

bahan2 untuk sos pasta. semua ni saya rebus blend dan gaul2 dengan brown rice star pasta

finger food. buah naga bagi dia kutip

ni bubur yg saya masak dalam rice cooker guna teknik double boiler.

introduction to more green vegies.

chicken stok utk stok 1 bulan

meal prep apple cous cous. apple di rebus kemudia  tambah cous2

break fast 

lepas blend

lepas di blend.

portion makanan dayyan untuk 1meal. 

introduction stage 3. mix bubur bersama makanan lecek. 

untuk resepi2 nanti saya akan buat posting berasingan ye. Check label entry kat bahagian Dayyan  Baby Food Diari ya. 

sharing is caring,
herny hafiz
Post a Comment