JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Thursday, July 19, 2018

9 LANGKAH PERKENALKAN TELUR KEPADA BAYI


ramai juga yang masih belum tahu tentang cara nak kenalkan telur kepada bayi ya. saya share langkah2 penting untuk intro telur kepada bayi. saya copy dari group wasap je ni.


9 Langkah yang wajib dibuat untuk kenalkan telur kepada baby


Minggu Ke-1: 1 sudu besar kuning telur 1 kali seminggu


Minggu Ke-2: 1 sudu besar kuning telur 2 kali seminggu


Minggu Ke-3: 1 biji telur kuning sahaja


Minggu Ke-4: 1 biji kuning telur 2 kali seminggu


Minggu Ke-5: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 1 kali seminggu


Minggu Ke-6: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 2 kali seminggu


Minggu Ke-7: 1 biji penuh telur


Minggu Ke-8: 1 biji penuh telur 2 kali seminggu


Minggu Ke-9 dan seterusnya dah boleh bagi baby makan sebiji telur penuh tapi tak lebih daripada 3 kali seminggu


Kenapa perlu dimulakan dengan kuning telur?


Ini kerana kuning telur tidak mengandungi protein yang boleh menyebabkan baby allergic kepada telur. Putih telur mengandungi 4 protein yang boleh menyebabkan allergic sama ada ringan ataupun allrgic yang teruk


Macam mana nak tahu anak kita allergic telur?


• Gatal-gatal ataupun selesema

• Mata gatal-gatal dan berair

• Ruam

• Bengkak pada badan 




Post a Comment