JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Friday, January 26, 2018

TIPS ANAK LEBIH COOL MASA TRAVEL



bila  kali terakhir naik bas ekspress?
seingat saya last saya naik masa student dulu lebih kurang 13 tahun lepas berulang alik KL kedah atau penang (dating 😝)

selain tu masa trip2 je laa. betul2 punya bas memang lama.

hari ni saya , bibik n dayyan naik bas. risau juga dayyan buat hal.
so plan dah dari semalam utk masakkan nasi lemak utk bfast kan dayyan kenyang2.

alhamdulililah dayyan makan banyak tadi pagi. lebih kurang 1 cawan nasi. hari sebelum travel saya make sure dia lawas , saya bagi dia bifidus. if korang takde bifidus korang boleh bagi natural yogurt. takyah la bagi yogurt2 campuran pulak.

so bila dia dah membuang dgn elok tak risau la dia berak dalam bas. so semalam dia dah berak 2x kat rumah .
hari ni pagi2 bagi makan kenyang. bagi susu.

kudap2 saya bawak kismis je. stanby kut meragam.
elakkan manis2 nanti terlebih gula banyak peel pulak. beli kismiss yg tawar tanpa gula.

alhamdulillah sepanjang perjalanan , tido je dayyan.
cool je dia. nak kata teruja pon tidak. nak kata rimas takut tak selesa pon tidak.

so berikut beberapa tips saya nak share bagi korang yg travel guna public transport.

1. persediaan kesihatan
- dalam tempoh seminggu jaga pemakanan. bagi makanan fresh dan bernutrisi. boleh juga bagi supplemen utk boost imune dan pencegahan . saya bagi dayyah fish oil dan multivitamin.

2. hari sebelum travel make sure anak makan lebih buah supaya dia membuang  dgn lawas. boleh juga bagi natural yogurt. jgn pulak beli yogurt2 berperisa tu ye. check label only natural yogurt.

3. Hari travel
beri anak makan makanan high kalori dan high fat (good fat) supaya boleh promote rasa mengantuk. boleh bagi nasi lemak, cheezy pasta, yg penting kalori tinggi. good fat ni macam cheese, santan, ghee, butter & olive oil.

4. masa travel
jangan bagi sebarang benda2 manis walaupun natural sugary food.benda2 manis buat anak kita terlebih tenaga dan keadaan public transport tu akan meresahkan dorang. sediakan healthy snek. cth kismis yg tanpa gula  ( boleh beli brand red bob mill) . buah buahan pon boleh juga. tapi jgn yg terlalu manis.

insyaAllah anak yg kenyang perut selesa tak makan junk food akan lebih tenang dan cool.

Herny Hafiz
pejuang makanan asasi kanak kanak
Post a Comment