Thursday, August 3, 2017

14 DAYYAN'S BREAKFAST FOOD IDEA

halluuu, 
selalu saya buat mealplan conteng conteng je. tapi ada kawan2 nak jugak. so saya design la cincai. so uols boleh la guna idea ni. cara masakan tu later. saya pon belum buat lagi hihihi 
















Wednesday, August 2, 2017

Dayyan Food Recipe for Stage 2 ( 7 m- 8m)

salam sayang,
disebabkan ramai kawan baby food duk tanya tentang makanan dayyan masa 7-8 bulan jadi saya buat template kat sini. 25
 dayyan food recipe for Stage 2.
Dayyan makan biasa biasa je tapi saya agak teliti supaya agihan makanan dalam sehari tu lengkap dan juga safe untuk sistem dia agar tak kena sembelit atau cirit birit.
Selain tu saya juga pilih makanan yg kaya dengan immune booster supaya dapat tingkatkan sistem immune serta elak masalah  di kalangan baby contohnya anaemia dan kurang berat badan.

berikut antara resepi2:





























Thursday, July 27, 2017

bendi sudah berbunga

saya baru je berjinak jinak semula buat edible garden.  selain dari nak dapatkan sayur organik aktiviti ini jugak harap2 dapat la keluarkan peluh kan.

bendi dah mula membuahkan hasil. alhamdulillah. 



happy gardening,
love
herny hafiz

Resepi Kari Rebung dengan Ayam

Semalam saya ke pasar malam terjumpa peniaga jual rebung. RM 10 sekilo. Jadi saya beli 1/2 kg

sedapnya terbayang2 dah nak gulaikan dengan daging. tapi takde pulak orang jual daging.

so balik buat kari ayam je.

kari rebung ni yg unik ialah cara hirisan rebung tu. kena hiris2 nipis2 tapi tak putus. 

rebung yg  saya beli tu rebung masam jadi balik kena tebus dulu bagi lembut.

RESEPI KARI REBUNG DENGAN AYAM
rebung siap rebus 1/2 kg
ayam 1/2 kg (pilih bahagian tulang lebih manis)
santan 300ml
air 1L (secukupnya)
bawang putih 3 ulas bawang besar 1/4 ditumbuk
daun kari 2 tangkai
minyak untuk menumis
serbuk kari pack kecil sebungkus (saya guna babas)

cara masak
tumiskan bawang. dah wangi masukkan daun kari. kemudian tuang rempah kari dan masukkan air. kacau dan tunggu sampai rempah masak dan pecah minyak.

kemudian masukkan ayam , rebung dan air.
tunggu sampai ayam masak baru masukkan santan. kacau sampai santai mendidih. 

masukkan garam sesedap rasa. siap.
saya suka masukkan santan last sebab senang nak pastikan santan tu tak berketul2.

hidang dengan ikan goreng ,nasi panas, sambal
belacan dan ulam2. memang mengancam! 







love,
herny hafiz

Resepi Masak Lemak Daun Turi / Daun Geti

semalam saya ke pasar malam. kat situ saya jumpa daun geti atau pun dikenali sebagai daun turi. 
teringat zaman kecik. Masa di kampung saya tinggal dengan nenek. Pokok Geti belakang rumah ja. Bila berbunga kutip bunga geti dan pucuk. simpulkan pucuk2 geti. celur sikit. kemudian buat masak lemak. sedap nya. kalau kena dengan ikan masin dan sambal belacan. wahhhhh terangkat.

Okayla. saya nak share resepi mudah masak lemak pucuk geti.

Bahan Bahan
Pucuk dan bunga geti
bawang besar 1/2 dicincang
lada besar jika mahu
ikan bilis sejemput
garam gula sesedap rasa
air secukupnya
santan lebih kurang 300 ml.
labu atau keledek (optional)

cara nak buat masak lemak 
paling penting daun geti tu di simpul dan celur sekejap. dan dibuag air (saya tak celur pun pahit2 sikit ok ja)
kemudian masukkan bilis, lada merah dan bawang serta semua bahan sekaligus je.
masak sampai ubi empuk dan daun pon masak.

makan bersama nasi panas, ikan goreng, sambal belacan dan ulam ulaman.

mula2 ingat puteri tak suka. bagi dia rasa sikit rupanya dia suka. 





love , 
herny hafiz