Sunday, February 21, 2016

vitamin shaklee juga mengandungi bahan yang disebut dalam Al Quran


tau tak vitamin C shaklee juga mengandungi acacia  gum atau pun di sebut sebagai al-manna?

“ Dan kami telah  menaungi kamu dengan awan (panas matahari di padang pasir) dan kami turunkan kepada kamu “manna dan salwa”, (serta kami berfirman):, Makanlah dari makanan yang baik yang kami telah kurniakan kepada kamu”, dan tidaklah mereka menganiaya kami (sebab mereka kufurkan nikmat  itu) tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri “. 


                                                                                   Surah Al-Baqarah Ayat 57
 



Friday, February 19, 2016

cuti cuti maldives full video

hai semua. dah siap editing video maldives baru ni. enjoy ya..

masa travel tu saya tengan pregnant 17 minggu lebih kurang 4 bulan. ha memang kembang setaman lah. gambar dan video guna smart phone dan go Pro Hero 4 je..

enjoy uolsss..

apa pertanyaan boleh komen di ruang komen ya..


Wednesday, February 17, 2016

Puteri 7th Birthday celebration

duk tak duk sekejap je masa berlalu...

dah masuk 7 tahun dah anak saya cikput.

tahun ni tak sempat plan birthday lagi pun mama tak cukup kudrat. delay seminggu dua la cikput ya. 

tempahan kek pun tak boleh book lagi.

tapi celebrate juga kecil kecilan.

balik dari sekolah agama semalam. puteri request nak makan sushi.

so bawak lah. sementara abah dia bawak dia shopping..

mama buat surprise. Cari hadiah kat lovely lane. dan cari kek kecik2 buat syarat.

so kami celebrate 3 je. 

makan sushi & bento.

happy birthday sayang.
jadi anak yg solehah ya.












Saturday, February 13, 2016

khasiat markisa: kencing kotor

markisa tumbuh secara menjalar

buahnya masam masam manis

kaya polifenol, karotenoid

daun nya mempunyai kesan diuretik 
bagus untuk anda yang alami kencing kotor. tapi jangan lah minum dengan tambahan gula. sebaiknya tanpa gula

cara makan
ambil 2 helai daun markisa, rebus dengan 2 gelas air selama 2 minit dan minum 2 kali sehari untuk galakkan pengeluaran bakteria.

selain itu naikkan imun dengan vitamin C & nutriferon  utk hapuskan kuman

khasiat bendi

bendi makanan popular orang malaysia
sering kita masukkan dalam
asam pesas atau kari.

asal bendi dari afrika barat.

sangat kaya serat dan bagus untuk pesakit diabetes

manfaat secawan coklat

coklat asli tanpa gula adalah antara minuman yang bagus untuk diabetes 
1 cawan coklat sehari  kaya flavonoid dan meningkatkan elastisiti salur darah

khasiat ulam raja

ulam raja sering di buat ulam semasa hidangan makan tengahari atau makan malam.
tahukan anda khasiat nya sangat bagus
antaranya -daunnya mengandungi saponin & flavonoid sebagai anti kanser -akar mengandungi hidroksiogenol

kegunaan lain ulam raja ialah sebagai pengusir serangga, dan juga anti oksida

khasiat kunyit

khasiat kunyit

kunyit hidup baunya wangi dan digunakan sebagai pewarna dan perisa semulajadi

khasiat kunyit ialah - detox : membuang racun dalam tubuh
- mencegah leukimia
-menyerikan wajah
- menurunkan berat badan
- awet muda
-anti septic

walau pun begitu penggunaan  berlebihan juga tak digalakkan kerana mempunyai efect seperti chemotherapy.

khasiat daun lidah buaya

aloevera atau lidah buaya ialah tumbuhan yang mudah  di tanam. ia boleh di buat minuman yang kaya khasiat.
antara khasiatnya ialah

1. Detox: mengurangkan stress dan menenangkan
2. meningkatkan imun
3. meningkatkan pencernaan
4. mengurangkan radang sendi
5. meningkatkan tenaga

khasiat bawang merah


Bawang Merah mengandungi Quercetin iaitu sejenis polifenol yang baik sebagai anti inflamasi cthnya anda yang mengidap Osteoarthritis

selain itu ia juga bagus untuk kesihatan prostate.

khasiat lain ialah sebagai anti histamin untuk kurangkan alergy

mempunyai belerang yang memberi aroma kuat, elak pembekuan darab dan juga sebagai anti bacteria

khasiat buah rambutan

setiap 100 gram isi rambutan mengandungi

84 kalori
40% vitamin C
1% niasin ( B3)
rendah lemak dan kaya zat besi

khasiat buah laici

Laici mengandungi 77%-83 kandungan air

100 gram laici mengandungi 66 kalori.
tenaga dari buah laici diperolehi dai kandungan gula.

laici juga mengandungi Vitamin C yang bagus untuk elak pendarahan serta untuk kesihatan jantung

mengandungi 1.3 gram serat setiap 100gram isi

mengandungi polifenol sebagai melawan kanser dan masalah jantung

khasiat kacang hijau

kacang hijau

setiap 110 gram mengandungi -345 kalori
- 22.2g protein
-1.2gram lemak
-62.9 gram carb
-125 mg kalsium
-320 mg fosforus
- 6.7 gram zat besi
- 10 RE vitamin A
-6 mg vitamin C
- 0.64 vitamin B1

zat zat tersebut bagus untuk kesihatan jantung, tulang dan juga kesuburan lelaki

manfaat tidur yang berkualiti

Tidur bukan sekadar menghilangkan rasa mengantuk

tidur yang baik membolehkan tubuh
> mengurangkan stress
> membaiki sel sel tubuh
> memberi mood yang baik dan hindari rasa cemas
> meningkatkan memori dan prestasi daya kerja otak

manfaat di sebalik keenakan rebung

Rebung ialah anak pokok buluh yang berusia bawah 2 bulan.

teksturnya rangup.

1 cawan hirisan rebung mengandungi

14 kalori
1.2 gram serat yang bagus untuk masalah jantung
640mg potassium bagus untuk jaga tekanan darah dan kestabilan electrolite
17 jenis asid amino sebagai anti oksidan
serta mineral2 seperti zat besi, zinc, dan calcium

Khasiat kacang merah

kacang merah kaya dengan 
karbohidrat komplex
fiber
vitamin B ( folate & B6)
fosforus, mangan
zat besi
Thianine
Protein 
dan asid amino

100 gram mengandungi 4 g serat.
cara masak yang betul boleh memberi manfaat yang baik

Khasiat Daun Beluntas


Daun Belutas ialah tumbuhan yang tumbuh secara semak dan berbulu halus.

mempunyai kandungan alkaloid, tannin, sodium, kalsium, flavonoid, magnesium, fosforus

kegunaan:
 ❤️aromatherapy
❤️hilangkan bau mulut
❤️menaikkan nafsu makan
❤️meningkatkan pencernaan
❤️menambah peluh
❤️mengurangkan sakit tulang
❤️melegakan sakit pinggan
❤️mengurangkan masalah keputihan

khasiat biji anggur

biji anggur ada banyak khasiat. cara makan ialah kunyah sebelum telan.

antara khasiatnya ialah
1. menghalang radikal bebas
mempunyai kandungan anthocyanidins yang kekuatan 20x ganda vitamin C, 50 kali ganda vitamin E

2. Anti cancer
mengikut kajian University of Colorado Cancer Centre
ia dapat membunuh sek kanser tanpa merosakkan sel sihat

3. cegah stroke
-mempunyai mineral seperti zinc dan mangan. -mempunyai agen penguat kolagen bagi menjaga elastisiti kulit dan salur darah

4. melembabkan kulit.

minyak biji anggur juga terdapat dalam produk Vitamin E Complex

Khasiat istimewa terung

Nama saintifik terung ialah Melongena.
Sedap dibuat pajeri dan goreng berlada.

Sebiji Terung Sederhana mempunyai
20 kalori
0.15 gram lemak
0.8 gram protein
4.82 gram carbohidrat
Vitamin C, B, Potassium, Zat Besi dan Magnesium

ia juga kata Flavonoid Anthicyanin yang mempunyai khasiat untuk

1. Jantung: saranan 3 portion seminggu
2. Anticancer kerana kandungan Flavonoid
3. Kurangkan berat - kerana kandungan Fiber
4. Kurangkan kolesterol
5. Meningkatkan Memori kerana kandungan Anthocyanin

Namun pastikan anda memilih Terung Organik yang benas racun.

untuk mendapat khasiat polifenol saya cadangkan 1 sudu Vivix sehari.

manfaat sirap maple

sirap maple sering di hidang kan dengan pancake untuk lebih enak.

ia mengandungi madu yang sangat bagus untuk keseluruhan kesihatan

Manfaatnya ialah:

1. Mempunyai anti oksidan dan meningkatkan imuniti

2. Kaya #mineral seperti #zinc dan #mangan
sesuai untuk kekuatan tulang dan saraf

3. Meredakan selsema

Khasiat Mentimun

Mengikut laman Boldsky.com
Mentimun adalah sejenis makanan anti kanser dan anti diabetes kerana kaya dengan Vitamin dan Mineral.

Kandungan istimewa Mentimun

1. Cucurbitacin - mempunyai rasa pahit yang merupakan agen anti cancer dan anti diabetes

2. mempunyai 3 jenis Lignan 
salah 1 ialah Pinorisenol yang dikatakan mampu merencatkan sel sel Leukimia.

3. Saponin - Anti diabetes. Dapat mengurangkan gula & lemak.


HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
PENGEDAR SHAKLEE ANDA

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Petua Sembuhkan Parut Luka Caesarian

Luka Caesaerian adalah dalam dan banyak lapisan.

sebelum mengamalkan petua di bawah pastikan luka benar2 elok.

amalkan diet dan supplemen untuk cepatkan penyembuhan parut.

setelah 6 bulan dan luka dah sembuh boleh amalkan petua dibawah 2-3 kali sehari

1. Lemon : buat masker lemon dan sapukan pada perut

2. Gel Aloevera 
3. Madu 
4. Minyak zaitun
HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
PENGEDAR SHAKLEE ANDA

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

SENARAI MAKANAN UNTUK BANTU TIDUR NYENYAK

Tidur yang nyeyak sangat penting untuk kesihatan dan kecekapan tubuh.
Berikut senarai makan untuk bantu anda tidur nyenyak

1. Epal dan pisang
2. Yogurt- kandungan calcium bisa mengurangkan stress
3. Telur rebus - Kaya asid amino magnesium dan Potassium untuk merangsang tidur
4.Tuna & salmon - kaya #DHA untuk mengurangkan stress otak
5. Vitamin B - menenangkan dan mengelak insomnia

anda juga boleh amalkan tablet Ostematrix & Bcomplex sebelum tidur sebagai ganti jika sukar untuk konsisten makanan makanan dia atas.
HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
PENGEDAR SHAKLEE ANDA

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.


Friday, February 5, 2016

Coretan hati & plan cuti raya cina

hari ni tamat minggu ke 4 persekolahan puteri. esok bermula cuti panjang raya cina. 

Alhamdulillah straight setiap hari belum pernah gagal sediakan bekal untuk dia. puteri pun tak cerewet. boleh je makan benda yang sama setiap hari. minggu pertama direct nasi goreng.

minggu kedua roti bakar.

minggu ketiga nasi lemak dan sambung ke minggu ke 4. 3 hari lepas nasi goreng semula. 

sejak anak sekolah setiap hari bangun awal. alhamdulillah tak membebankan malah makin terurus.



cuma dari segi bisness saya menumpukan untuk buat online je sekarang.

pada bulan 10 sale meningkat sebanyak dengan total jualan kumpulan 1.2 juta.

pada bulan 11 drop 50%. pengajaran yang sangat hebat bagi saya.

salah satu sebab yang ketara ialah leader kumpulan besar saya yang sudah tersasar arah. 

yang menjadi isunya beliau menabur fitnah dan menburukkan imej shaklee sehingga menjadi viral dan mempengaruhi banyak pihak.

perkara ini sangat memberi pengajaran besar kepada saya apatah lagi menghadapi aduan dan keluhan dari  anak - anak bisness saya kesan tindakan beliau.

Akibat perkara tersebut saya mengambil keputusan untuk menjarakkan dan menjauhkan dari ahli kumpulan yang memberi aura negatif.

dan saya memilih untuk memimpin kumpulan saya bersama2 leader2 di bawah saya yang setia.

Alhamdulillah sale bulan 12 dan bulan 1 meningkat berturut2 dan melahirkan leader baru.

Saya ceritakan di sini sebagai ingatan kepada saya supaya jangan mudah mempercayai orang.

rupanya keikhlasan selama ini dipandang hina oleh mereka. rupanya hati penuh hasad dengki.

Saya memaafkan segalanya dan melepaskan segala tuduhan yang dilemparkan. maaf diberi tapi tidak lagi kepercayaan.


berbalik pada cuti raya cina ni selalunya setiap tahun kami akan sambut raya cina di rumah saudara sebelah mertua. 

tahun ni saya mengambil keputusan untuk melancong ke Maldives. salah satu destinasi percutian impian saya sejak dahulu.

Percutian ke maldives ni saya decide dalam 7 bulan lepas setelah saya keguguran. sepatutnya sekarang sudah hampir due untuk bersalin.

walau macamana pun alhamdulillah dikurniakan hamil sekali lagi dan kini memasuki 17 minggu.

esok flite ke bertolak dari Penang ke KL. Kemudian petang dari KL ke Male.
berdebar2 je rasanya. Harap2 semuanya selamat dan bercuti dengan happy.
Setelah 6 bulan kerja keras tiba masanya untuk reward diri dan kejar impian hidup saya.

percutian hanya 5 hari kerana pada mulanya ingatkan cuti sekolah tak panjang. 

nanti saya akan update pengalaman di Maldives.

memandangkan cuaca di sana panas, banyak juga Vitamin yang saya bawak. antaranya vitamin prenatal omega, ostematrix, vitalea, bcomplex, vitamin C, gingger peppermint, nutriferon, vivix , performance drink, cinch tea dan vitalea kids untuk keperluan 3 beranak.

Nantikan update saya tentang Maldives ya. InsyaAllah selepas Maldives destinasi ke 8 ialah South Island, New Zealand.

stay tune 

salam sayang,

herny hafiz

CUTI CUTI MALDIVES 2016 DAY 1

hai.. saya nak kongsikan dalam 5 bahagian mengenai trip sendiri sendiri kami 3 beranak ke Maldives baru baru ni.






Kami ambik Trip sederhana je. Bukan 5 star. Jimat jimat la katakan. Lagipun kami gemarkan aktiviti laut. tak banyak berada di hotel.

Walau pun perut dah memboyot tapi tu tak jadi halangan nak join travel yang agak lasak.

Persediaan Trip ni dah lama.saya memang sediakan Fund 10% dari pendapatan bulanan sebagai bajet  untuk jalan jalan pusing dunia.


Maldives adalah negara je 7 yang saya kunjungi.

Itenery di sediakan oleh suami.
Dari Penang kami berangkat dengan penerbangan Malindo Air dan transit di KLIA 2.

jam 7 malam kami menaiki penerbangan Air Asia ke Maldives Perjalanan ambik masa 4 jam lebih.

Perbezaan waktu Malaysia dan Maldives ialah 3 jam.

Kami landing di Ibrahim Hussein International Airport Maldives jam 8 malam. Airport ni seketul je dalam sebuah Pulau. Nak ke tempat lain kena naik boat.

Sampai di Airport kami di jemput oleh Husham,wakil hotel. yang kelakar husham ni rambut dah reggae satu macam. seram pulak. kemudian sorang lagi wakil hotel datang lengkap 
dengan dokumen segala. takut juga lah kut kena scam.

sebab dah sampai Malam memang kami chartered boat terus ke hotel yang terletak di Maafushi Island. kami pilih Hotel Stingray.

Perjalanan Boat dalam 40 minit. terhentak2 seram jugak dengan kandungan ni dok terhentak2 macam tu.
kos boat lebih kurang 300usd.

perkhidmatan kapal terbang kecik yang lamding atas air tu pun ada. kos dalam USD1200. tapi dah malam cam bazir plak bukan nampak view.

Sampai di Maafushi Island kami di sambut pekerja hotel, welcome drink dan dinner. Oh ya semua perkhidmatan hotel kami ambik berserta 3 kali makan sehari.

makanan kat sana memang mahal air mineral pun cecah USD7. convert duit kita yang tengah jatuh ni.. hmmmm.

lepas melantak kami di bawak ke bilik. rupanya dia bagi bilik beberapa langkah je dari restoren. wah.. senanglah.

Sebelum masuk bilik kami decide untuk trip2 ke destinasi kat sana.

dengan keadaan saya yang tengah pregnant ni tak ambik trip yg jauh2 lah.. sebab nak kena naik boat. so kami pilih 3 spot snorkeling, sand bank, private island   Biyadhoo (dekat dengan Maafushi island)
dan juga Submarine Tour.

setiap tour kos lebih kurang USD 100-300 per person.

so lepas dah decide trip. kitorang pon dah letih. dah jam 11 malam waktu sana lebih kurang jam 2 pagi.

memang mengantuk sangat. so masuk tidur dan ready untuk aktiviti esok.

nanti kan entry seterusnya untuk hari kedua ya?

salam sayang,
Herny Hafiz 


7 kebaikan bangun awal pagi

Bangun awal pagi ternyata amat bagus untuk memulakan hari.
berikut adalah 7 kehebatan bila bangun awal pagi.

1. awal pagi udara lebih segar dan bersih
2. sinar matahari pagi kaya  Vitamin D
3. waktu pagi boleh memberi anda masa terluang untuk relaksasi minda
4. Memberi ketenangan batin dengan melakukan ibadat
5. menambahkan keberkatan
6. Fungsi Otak yang optimum
7. Badan lebih segar

Resepi membuat Skrub sendiri

Ada strawberry lebih? boleh lah gunakan untuk ramuan skrub tubuh

caranya ialah
1. 10 buah strawberi
2. parut halus
3. masukkan minyak zaitun 2 sudu besar
4. campur dan gaul sebati
6. gunakan sebagai scrub dan sapukan seluruh badan.

nak lebih jimat? gunakan serbuk ESP :)


HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Kulit Epal banyak Kebaikan

5 kebaikan kulit epal

1. makan epal bersama2 kulit membekalkan sebanyak 4.4 gram serat.

2. mengandungi 8.4 gram Vitamin Cdan 98 IU vitamin A

3. mempunya mineral seperti kalsium dan potassium yang penting untuk jantung

4. mempunya anti oksidant untuk mencegah kanser

5. mengandungi asid ursolate bagi meningkatkan fungsi otot


HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Jangan buang kulit limau kerana masih berguna

Kulit limau mempunyai kandungan serat sebanyak 4 kali ganda berbanding isi

Tinggi kandungan Tangeritin dan Noboletin , Flavonoid sebagai anti cancer, anti diabetes dan anti inflamasi

kajian pada tahun 2014 juga menunjukkan kulit limau mampu merendahkan paras kolesterol.

selain itu 4 kegunaan lain ialah:
1. mengurangkan bau mulut
2. mencegah sembelit
3. Aroma terapi
4. Mencerahkan kulit


HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Thursday, February 4, 2016

membuat bahan penyegar wajah dari dapur

Bahan penyegar wajah yang boleh dibuat sendiri dari dapur
1. Jus Tomato - hiris tomato nipis nipis dan sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering

2. Ais Ais - mengecutkan pori pori, melembabkan kulit, mengurangkan jerawat dan iritasi

3. Daun Pudina - hancurkan dan sapu ke muka sebagai scrub untuk mengeluarkan sel sel mati

4. Lidah buaya : gel lidah buaya mampu memberi kelembapan kulit

5. Cuka: Campuran cuka merendahkan PH dan mengurangkan iritasi


HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

petanda masalah kesuburan wanita

Haid merupakan petanda paras kesuburan wanita. 

Secara normal kitaran haid ialah 21-35 hari. Jika kitaran tergangu kemungkinan anda akan mengalami masalah kesuburan.

antara sebab gangguan kitaran haid ialah:

1. letih
2. stress
3. penyakit seperti kanser dan masalah thyroid
4. Penggunaan ubatan
5. Terlalu gemuk

GLA amat bagus bagi membantu anda menstabilkan semula kitaran haid. Selain itu pastikan berat badan kembali normal.

-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

rawat bulu mata untuk lebih tebal

Bulu mata yang tebal dan panjang akan menyerlahkan kejelitaan secara semula jadi.
Selain menggunakan mascara berikut 4 petua untuk jagaan bulu mata

1. Bersihkan bulu mata selepas mengenakan make up menggunakan pencuci yang sesuai. Kesan mascara yang tak dibersihkan akan menyebabkan bulu mata kering dan rapuh

2. Hindari pelentik bulu mata kerana menyebabkan ia mudah putus

3. Sebelum tidur oleskan minyak zaitun oada bulu mata

4. gunakan Vitamin E sebagai supplemen dan juga untuk okes di bulu mata

selamat mencuba.
-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

khasiat anggur

Anggur adalah makanan yang sangat bagus dan mempunyai pelbagai khasiat.

1. masalah jantung : anggur mempunyai anti oksida polifenol & flavonoid yang mampu mengurangkan radang dan mengelakkan pembekuan darah

2. Cegah Kanser
Myricetin dan Quercetin mencegah radikal bebas

3. Kesihatan Mata : Kandungan Lutein dan Zeaxhantib bagus untuk mata

4. Pencernaan : Kandungan Fiber yang tinggi dapat mencegaj sembelit

Anggur ialah makanan terbaik untuk dibekalkan kepada anak2 yang sedang bersekolah kerana tidak mudah teroksida dan juga tidak perlu di kupas!




-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

air lemon minuman harian yang berkhasiat

Jika anda mahu gaya hidup sihat hindari minuman bergas atau sirap berperisa dan pilih minuman yang lebih selamat.

Lemon ialah bahan wajib di dapur sebagai minuman berperisa di rumah sebagai ganti.

Manfaat air Lemon ialah:

1. menstabilkan PH darah
2. mempunga kandungan potassium bagi mengantikan bendalir tubuh yang hilang akibat peluh dan juga keadaan seperti muntah2 dan cirit birit
3. mempunyai Vitamin C untuk ketahanan tubuh
-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

4 sebab pentingnya sarapan pagi

Sarapan pagi adalah kunci utama untuk memicu aktiviti sepanjang hari.

Kepentingan Sarapan pagi ialah:

1. meningkatkan tenaga
2. meningkatkan fokus - jika memulakan aktiviti dengan keadaan lapar otak lebih memikirkan makanan
3. Mencegah berat badan meningkat- Tidak bersarapan mendorong tubuh menyimpan lebih kalori.
4. merendahkan metabolisma- sarapan pagi penting untuk menjana metabolisma yang baik

jika anda sukar dan leceh untuk bersarapan saya cadangkan minum saja 1 hidangan ESP. Ianya ringkas dan mudah.

boleh di minum ketika "on the go"

-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

bisul

Bisul di sering naik si bahagian punggung akibat kurangnya aliran darah terutama yang sering memakai seluar dalam yang ketat. selain itu faktor makanan, hormon, infeksi juga boleh akibatkan bisul.

berikut beberapa cara tradisional melegakan bisul

1. cuci dengan perahan air lemon
2. kisar timun dan campurkan telur putih sapu di bahagian bisul dan biarkan hingga kering kemudian basuh dengan air panas
3. Tomato- kaya dengan Vitamin C. caranya kisar dan campurkan yogurt dan sapu pada bahagian bisul
4. Kulit limau - kisar dan campur susu sapukan pada bahagian terlibat

nak lebih mudah?
cuci bahagian bisul dengan Basic H kemudian tampalkan masker Vitamin C!

-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

5 sebab untuk makan buah blueberry

Bluebery mengandungi kandungan Vitamin dan mineral yang bagus seperti potassium, iron, mangan dan zinc

selain tu terdapat beberapa kebaikan lain seperti:
1.  Rendah GI berbanding kebanyakan buah buahan lain

2. Tinggi Vitamin C dan Vitamin K

3. mampu meningkatkan daya ingatan dan mengurangkan risiko Al- Zheimer

4. Rendah kalori

5. Kajian menunjukkan 1/3 penyakit jantung boleh dikurangkan dengan pengambilan 1 mangkuk blueberry sebanyak 3 kali seminggu

Awas Kalori Tersembunyi Dalam Makanan

Ketika berdiet kita cenderung ingin mengurangkan makan tetapi kadang2 kita terlepas pandang tentang kalori tersembunyi dalam makanan.

Antara kesilapan ketika berdiet ialah tidak berhati2 pada pengambilan makanan di bawah

1. Salad: Salad memang makanan yang bagus untuk membekalkan serat serta vitamin dan mineral. Tapi hati hati dengan sos yang digunakan kerana sos mengandungi mayonid dan gula yg meningkatkan kalori.

2. Jus Buah: jus buah mengandungi kadar gula yang tinggi

3. Muffin: Muffin walaupun kecik tapi kandungan carbohidrat dan gila yang tiggi hingga 500 kalori!

4. Bijirin dalam pack tinggi gula bagi menambahkan perisa

5. Keju: Keju mempunyai kandungan lemak, garam dan perisa tambahan

6. Makanan ringan banyak gula

7. Makana masin juga adalah akan meningkatkan pengambilan garam

HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Tuesday, February 2, 2016

Petua Cepat Hamil

Jika anda baru berkahwin dan sudah bersedia menimang cahaya mata anda perlu lakukan beberapa persediaan supaya lbuh mudah peluang untuk hamil

1. Kenal pasti tarikh Ovulasi
2. melakukan seks pada waktu yang sesuai iaitu 3 hari sebelum Ovulasi
3.Amalkan nutrisi yang baik utk menghasilkan sperma sihat iaitu Zinc, Kalsium dan Vitamin C
4.Hindari keadaan panas seperti seluar yang ketat, menunggang motosikal dengan harak jauh dan panas kerana testis berfungsi dengan baik pada suhu 34-35 darjah Celcius.

-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Kelebihan air Kelapa

Air kelapa merupakan minuman semulajadi yang bertindak sebagai isotonik.

4 kelebihan minum air kelapa
ialah

1. meningkatkan Volume darah
2. meningkatkan electrolite kerana kaya dengan Potassium & Kalsium
3. Mencegah Darah Tinggi
4. Menjaga berat badan : Air kelapa tiada lemak dan kolesterol
-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

Sibuk bekerja tapi boleh kekal sihat

Kadang kala kekangan tugas di tempat kerja membuatkan masa kita berlalu begitu saja setiap hari sehinggaka polanmakan pun tergangu.
Walau macamana pun anda masih boleh kekal aktif supaya badan  tetap sihat.

Caranya ialah

1. Makan makanan sihat
Buang semua junk food dan sediakan buah buah segar sebagai kudapan

2. Minum air ketika lapar dan tunggu 20 minit. Ini bagi mengelakkan makan dengan berlebihan kerana rasa sangat lapar

3. Sediakan makanan ringan yang sihat dan makan setiap 3 jam sekali supaya dapat menstabilkan kadar gula & metabolisma

4. Bergerak sebanyak mungkin seperti bangun dari kerusi untuk ke meja lain, lakukan senaman regangan dan turun menggunakan tangga.

selamat mencuba.

-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.

cara minum air untuk sihat

Kita tau pentingnya minum air. Ada beberapa Tips cara sihat untuk minum air iaitu:

1. minum 1 gelas sebaik sahaja bangun tidur kerana mampu meningkatkan gerakan usus

2. Sentiasa bawa bersama2 botol air kecil dan minum dengan kerap kerana boleh meningkatkan metabolisma

3. sediakan air ketika bersukan dan bersenam dan minum di antara aktiviti bagi mengantikan cecair yg hilang melalui peluh

4. Untuk Kurus : Minum 1 gelas air kosong 10 minit sebelum makan supaya cepat berasa kenyang.
-------------------------------------------HERNY HAFIZ
013 5825382 [WHATS APP/ SMS ONLY]
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR 

COD Bayan Baru, Jelutong, Gelugor, USM Pulau Pinang dan Kawasan Sekitar.