Thursday, December 31, 2015

Makanan sihat untuk elak craving ketika pregnant

alhamdulillah. kandungan dah nak masuk 3 bulan. kali ni asyik lapar. tapi bila makan tu mengah. lapar sebab kurang makan juga.
selalu jam 4-5 dah bangun alas perut. automatik terjaga.
then jam 8-9 macam tu  breakfast pulak. tadi sekadar  minum teh dengan dengan sekeping roti cicah sambal bilis.

sekarang jam 3 dah mula lapar.
kirim makanan kat suami belum sampai. huhuhu.

jadi shake ESP 1 sudu. tambah jus delima. manis nya jus delima dalam kotak. delima ke jus gula ke ntah ler.

cikput la beli. dah berapa hari tak habis minum. biar banyak hari takut dah tak elok.

alhamdulillah pregnant kali ni memang tak macam yang dulu. dulu alahan teruk. memang tak boleh masuk apa. saya minum aje. kurus dan pucat masa tu.

kali ni alhamdulillah. cuma rasa cepat penat dan mengah. tak ada selera makan tapi masih boleh makan. tak de muntah2. takde alahan bau makanan. so boleh makan cuma tak lalu kuantiti banyak.

alhamdulillah. dah 8 tahun tak mengandung. harap semuanya baik baik kali ni.

oh ya saya nak share 1 tips untuk elak alahan masa preggy. mengikut kajian pengambilan 25mg hingga 50 mg VITAMIN B6 mampu mengurangkan gejala morning sickness.

thats why saya konsisten ambil B Complex Shaklee sebab sebiji pil Bcomplex ada 13.5mg B6 dan juga 200mg asid folic.

Jangan skip skip tau. terutama 12 minggu pertama ni. lepas tu nak skip "dimaafkan"

doakan saya sihat ya. lama dah menunggu saat ni.

jumpa lagi.
selamat tahun baru 2016.

Semoga makin bahagia & berjaya!


Post a Comment