Saturday, January 26, 2013

terung tanam sendiri masak sambal

wah.. akhirnya dapat juga makan terung tanam sendiri. nikmat dapat rasa hasil sendiri memang best.
walaupun cuma 3 biji!

tak sabar nak tunggu terung2 berbuah lagi!

terung ni saya potong dan buat sambal.. isinya padat dan manis :)



Monday, January 21, 2013

makanan beralkali untuk tubuh sihat

apa itu makanan beralkali?
kebanyakan makanan beralkali adalah dari sumber sayur-sayuran berwarna hijau pekat. untuk tubuh lebih sihat kita perlu ambil lebih banyak makanan beralkali berbanding makanan berasid. di katakan nisbah makanan ialah 20% berasid dan 80% beralkali untuk menjamin kesihatan tubuh.

antara bahaya pengambilan makanan berasid adalah menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser!

tapi gaya hidup mewah menyebabkan kita cenderung mengambil lebih banyak makanan berasid iaitu dari sumber daging, telur dan tenusu.

makanan beralkali juga bantu untuk melancarkan proses pencernaan, detok, melambatkan penuaan seterusnya meningkatkan tahap kesihatan.

tau kah anda.. alfalfa juga adalah salah satu makanan yang tinggi alkali??
jika anda seorang yang tak suka sayur, tak tau nak makan sayur banyak, terdapat kekangan masa untuk mengambil lebih sayur-sayuran hijau saya cadangkan anda mengamalkan alfalfa complex dari shaklee.

kesan yang ketara pada saya apabila consisten dengan alfalfa saya merasa tubuh lebih "ringan" dan bertenaga. selera makan juga terkawal..

bagi anda yang ingin mendapatkan SHAKLEE ALFALFA COMPLEX boleh hubungi saya melalui

sms/whatsapp 0164215382 atau emel hernyyusnizar@yahoo.com.my
ID SHAKLEE 0164215382





tanam sendiri: terung dan kacang botol

risau jugak bila tinggal rumah lama-lama.Tambahan buah terung masih kecil!
Sampai saja di rumah serbu pokok terung dulu..

best! dah panjang buahnya. Ada 3biji.
Kemudian jenguk pokok kacang..eh ingatkan pokok kacang panjang rupanya
kacang botol.panjang-panjang buahnya walaupun tak terurus.

~happy gardening~




memory indah di mabul sipadan sabah, borneo

trip ni kami 3 beranak je sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke lima.

kami berlepas dari penang dan bermalam di rumah abang di sepang. kemudian boarding dari LCCT ke airport tawau. keluar dari airport je driver dari sipadan water village dah tunggu untuk "angkut" kami ke sempoarna seterusnya naik bot ke pulau mabul.

selepas lebih kurang 45min sampai la kami di jeti sipadan water village. rasa cam vip lak bila staff welcome! kami diberi towel basah kemudian terus diberi minum segelas ice tea. fresh rasa.

sampai2 je nampak budak2 bajau laut tengah bersampan.. bogel je.. view masa tu superb! air surut.. crystal clear water dengan coral.. memang cantik sangat2..

aftet lunch baru staff SWV briefing kami.
kebetulan ada trip pulau sipadan.

so terus kami salin baju then naik boat ke sipadan. oh ya nak masuk sipadan ni bukan senang ye sebab kena ada permit. rm40 seorang. sampai kat sipadan jetty kena register. dalam panjang2 list tu cuma kami 3 beranak jer orang malaysia!

then saya dan husband gilir2 snorkeling..
best.. ikan memang banyak sangat. besar2 gedabak. penyu pun banyak.. shark pun ada..

tapi laut agak bergelora.. gambar2 underwater tak berapa jadi!

cikput dah sedih sebab tak dapat terjun.. sorry sayang mama tak berani.. lagipun dia tak pandai nak pakai google lagi.

dalam pukul 4 kami bertolak balik. sampai di dive center ada minuman ringan. pukul 6 baru check in bilik.. bilik pun cantik.. masa tu hujan. air pasang dan bergelora..

hari kedua kami ke perkampungan bajau dan shopping cenderahati dan tshirt.

3 hari di mabul sipadan memang tak cukup. kami plan akan datang lagi dalam
waktu terdekat ni. nak snorkeling lagi.

bajet sipadan water village ni lebih kurang RM 500 per head per day.

tapi dengan service dan pakej saya rasa sangat2 berbaloi dan selesa...

bagi saya SIPADAN MABUL memang destinasi terindah di Malaysia..

tak sabar untuk kembali lagi.....

picture: kredit to my husband freelance photographer at magiclensa :)



























Saturday, January 19, 2013

cuti-cuti di sipadan water village, mabul sabah

PULAU SIPADAN adalah salah satu pulau yang memang saya teringin sangat nak pergi..

bestnya akhirnya 15 january baru-baru ni sampai juga.

kami pergi bertiga saja.. drive ke LCCT dan amik flight air asia turun ke tawau.
kemudian naik transport yang disediakan pihak resort terus ke sempoarna. dari sempoarna terus gerak ke mabul!

sampai di sipadan water village kami disambut mesra dan diberikan towel basah untuk yang segar. kemudian terus ngap lunch! pulun seafood lah..

after lunch baru check in! memandangkan ada trip ke sipadan.. kitorang terus follow trip ke pulau sipadan!!! wah tak menyempat2 nak snorkeling.. tapi memang tak berapa puas sebab bawa cikput so kena gilir2 terjun! cikput pulak buat muka sedih sebab tak boleh terjun.. tak berani sebab laut agak bergelora!

snorkeling di Sipadan memang heaven!!ikan sangat banyak dan besar!! coral pun cantik!
sempat la tengok ikan sebesar meja, jerung serta penyu!! terbaikkkk!!

petang ada kuih2 dan tea disediakan di dive center. kemudian petang baru masuk bilik! sangat selesa tidur di chalet di atas laut!...

view sangat2 cantik!

hari ke 2:
lepas breakfast kami just snorkeling di keliling resort. ada trip ke kapalai tapi tak
join sebab cikput pun tak berapa sihat! kami just round pulau mabul, photoshoot... yang menarik perhatian adalah budak2 bajau laut! kecik2 tapi skill kat laut memang superb! dorang ni takde ic, tak sekolah dan memang berumah atas bot ja.. unik!!

hari ke 3;
just lepak2 kat bilik kemudian shopping cenderamata.. after lunch kitorang check out...

memang tak puas lah!! memang akan datang lagi dalam waktu terdekat ni!

layanan dari SIPADAN WATER VILLAGE memang superbb!! sangat nice...

gambar2 sini just dari my iphone..
later saya akan upload dari DSLR ya?

sipadan-mabul memang heaven! mang akan pergi lagi :)












Sunday, January 13, 2013

diet sihat bersama SHAKLEE

setiap orang keperluan tak sama..

ini cadangan saya bagi anda yang ingin turunkan berat badan..

tak semestinya ambil kesemuanya...

1.CINCH SHAKE MIX
-minuman protein with leucine
-rasa enak, mengenyangkan, meningkatkan metabolisme serta LEUCINE memelihara otot.

-CiNCH ENERGY TEA MIX
~ boost metabolisma dan beri anda tenaga sepanjang hari serta mengeluarkan retensi air.

-ENERGiZiNG SOY pROTEIN
~minuman protein rendah kalori, rendah GI untuk tenaga juga.

-LECiTHiN -melarutkan lemak dan kolesterol.

HERBLAX- untuk membersihkan usus, meningkatkan penyerapan nutrien.

ALFALFA - kawal paras gula, kawal selera makan berlebihan, kaya dengan nutrient penting, bersifat alkali yang mampu mengelakkan gastric.

TAWARAN HEBAT! HARGA HEBAT bagi anda yang mendapatkan semua ini!

contact saya
HERNY | 0164215382 | ID 887628
emel hernyyusnizar@yahoo.com


jalan-jalan

alhamdulillah..
apa yang dirancang berjalan lancar..

weehuu.. dah lama saya teringin ke mabul-sipadan ni..

kami bertolak dari penang pukul 12 lebih... untuk naik flight dari klia-tawau..

antara yang paling teringin ialah naik transparent kayak kat pulau mabul!

hubby pun dah ready dengan set photographer.. tak sabar rasanya :)

moga2 perjalanan selamat :)


Friday, January 11, 2013

menu diet resepi ayam halia

mahu berdiet dan mahu makan?

takde masalah! cuma pilih makanan yang sesuai dan lazat..

sini saya nak kongsi makanan yang sesuai bagi anda yang sedang dalam proses menurunkan berat! lazat, kenyang dan boost metabolisme.


nasi putih dan ayam halia "stirfry"

panduan:
pilih ayam bahagian dada kerana kurang kandungan lemak. perap bersama lemon intul kurangkan kandungan lemak.

bahan2:
ayam yang diperap tadi
bawang besar
bawang putih
halia
cili
minyak zaitun
kicap cair

fresh vegie- salad, daun bawang, parsley!


tips:
bawang besar, bawang putih, cili dan halia hiris halus- dan dimakan!
jika tak suka boleh blend jer terus!

guna minyak zaitun sebab boleh larutkan kolesterol!

guna kicap cair sebagai perasa tambahan.. seket2 cukup.

sayur sebaik-baiknya tak perlu masak- eat raw. n bila nak makan baru hidangkan :)

tak perlu letak gula!- sebab tambah kalori!

portion
1/4 nasi panas dan 3/4 hidangan ayam.
masa makan baru hias dengan salad, daun parsley n daun bawang.

photo: from google :)




resepi teh halia untuk boost metabolisme

resepi ginger drink with honey

for metabolisme booster..
~ senang jer hiris siap2 halia simpan dalam
tupperware, or blend, or beli serbuk halia.

~simpan madu asli.

jus tuang air, letak halia madu n minum...

tips: bagi yang ada energy tea mix boleh jer mix semua ni :)

ambil minuman dalam pukul 10-11... sebelum makan tengahari!

selamat mencuba!




Sunday, January 6, 2013

kebaikan sarapan pagi dengan protein

kenapa protein bagus untuk sarapan?

sebabnya ia boleh menjana tenaga yang tinggi selepas anda "rehat" semalam!

protein merupakan sumber utama untuk membaik pulih sel, bina otot, tissue, kulit dan seluruh tubuh.

selain tu ia juga berperanan penting dalam menghasilkan hormon dan enzim.

>> perasan tak jika anda mengambil nasi lemak akan rasa mengantuk??
ini kerana carbohidrat membebaskan carbon dioksida.. bila paras karbon dioksida ni tinggi, otak mula menjadi malas. bila otak malas..badan pun jadi lembab.

selain tu sarapan pagi yang terlalu berat menggalakkan aliran darah banyak tertumpu pada bahagian penghadan bagi memproses makanan.. manakal beklan ke otak juga berkurangan...

bila otak slow... seluruh badan pun jafi malas!
maka bertambah2 gemuk!

ada pelbagai sumber protein seperti telu, daging dan sebagainya!

untuk sarapan pagi yang terbail mestola PROTEIN SHAKE!

pilihan saya SHAKLEE CINCH SHAKE!
ia rendah kalori, yummy dan mengenyangkan hingga waktu tengahari!
-ia membuatkan saya rasa cergas, bertenaga dan alert!

yang best nya rasa CINCH SHAKE ni sangat enak dan mewah!
terdapat dalam 3 perisa lazat VANILLA, CHOCOLATE DAN CAFFE LATTE.

nak dapatkan CINCH SHAKE MIX?

contact saya
HERNY | 0164315382 (sms/whatsapp)
emel hernyyusnizar@yahoo.com
www.facebook.com/hernyyusnizar

atau COD sekitar
GEORGETOWN, PENANG!
ID 887628




loss 1 kg in 4 day

Sempena tahun baru ni saya regulate balik jadua diet saya!

kini saya ambil pakej lengkap... meal replacemen dan metabolism booster!

PRODUCT SHAKLEE yang saya ambil:
cinch shake mix
cinch energy tea mix
energizing soy protein
herblax
alfalfa
lecithin

selain semua supplemen tu kawal kalori 1300 cal saja sehari!

alhamdulillah dalam
masa 4 hari dah turun 1 kg!

sikit? ok la tu sebab penurunan berat badan secara sihat 0.5kg-3 kg ja seminggu!

ni kira tak exercise ni. if exercise lagi la cun!

jika anda nak mendapatkan full package macam saya ambil ni..

sila contact saya
hernyyusnizar@yahoo.com
atau
sms/whatsapp
0164215382

ID 887628!

~~~~ tawaran hebat menanti anda~~~




kalori makanan

maaf lah.. saya pun tak ingat kat mana saya dapat poster2 ni! tapi bagus sangat bagi nak refer kalori makanan ni!

chaiyyokk!!
aku nak turun lagi 10 kg 2013 ni!

so jom diet dengan sihat :)











makanan indeks glisemik rendah..

makanan yang mempunya indeks glisemik rendah amat penting jika anda ingin menurunkan berat badan

kelebihan makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah ni,
~ menstabilkan kadar gula
~mengawal pasar kolesterol
~ serta lambat di hadam menyebabkan kita rasa kenyang dalam tempoh lebih lama.


antara favorite saya ialah flaxseeds, oat, psyllium husk, dan beras perang!

jom ubah sumber makanan anda!
oh.. saya tak setuju dengan jenis diet yng langsung pantang carb!







Tuesday, January 1, 2013

happy new year! happy new you!!!


HAPPY NEW YEAR!!!

Tahun 2013 ni saya terima dengan penuh kesyukuran...
Alhamdulillah 2012 berlalu dengan sangat manis....
Penutup yang sangat best!!

Yang paling best lemak2 yang terkumpul selepas 7 tahun mulai cair!

Rasa best sangat apatah lagi di puji melambung2 oleh suami tersayang...

Betullah kata orang HEALTH IS WEALTH!!

2013 saya berazam untuk lebih sihat...lebih cantik!

Program jaga badan masih diteruskan dan akan diteruskan sampai bila..
Biarlah obes saya suatu ketika dulu menjadi mimpi comel :)

Bagi uolls yang nak join PROGRAM TRANSFORMATION boleh hubungi saya. 
layari fanpage saya atau subscribe personal fb saya untuk update mengenai program ini!

SENARAI PODUCT yang saya sarankan





UNTUK HARGA ISTIMEWA DAN KEAHLIAN SHAKLEE
contact saya pm fb atau sms/whatsapp 0164215382