Tuesday, November 12, 2013

yakin lah rezeki pasti ada

salam sayang,
Dalam bisness tak semestinya apa yang kita nakn itu yang kita dapat. kadang2 Allah belum bagi kadang, Dia beri lambat sikit kan.

bisness Shaklee saya adalah bisness MLM. Biasala MLM bermaksud multi level. empayar bisness grow dengan adanya sistem downline-upline..

Bila sebut MLM ramai yang takut! tentang pelaburan yang tinggi. Sebenarnya konsep MLM bukan macam tu terutama sistem MLM yang saya praktikkan dalam empayar saya.

Saya sangat tak galakkan menyimpan stok sebab tak perlu. Sale on demand. apa yang penting persediaan kita untuk consultation dan  motivasi diri untuk berusaha.

 Sistem yang "memaksa" downline unruk menyimpan stok memang "bagus" untuk memberi point kepada upline tapi takkan bertahan lama  jika actual sale, actual aktiviti tu takde. Marketing takde. Return customer takde. Akhirnya walaupon ada stok  bertingkat2 tapi sale tak jalan apa akan jadi? Ramai yang mula down dan terdesak maka mula menjual bawah harga pasaran asalakan dapat pulangan modal! Attitude begini takkann  bawa kemana. Mungkin 1 masa akan untung besar tapi lama kelamaan empayar akan stuck! MLM cara ni takkan kemana tak kiralah produk apa pon yang dipilih!


Dalam business, jgn terlalu memikirkan duit..duit...duit.... sampai sesak nafas, sampai stuck akal fikiran. Apa yang penting kita tau tentang apa yang kita jual, kita ada kemahiran dalam memberi consultation. tak membebankan orang, InsyaAllah berpeganglah pada janji Allah bahawa rezeki ada pada yang berusaha, Bantu lah lebuh ramai orang, betulkan niat! pasti Allah akan kirimkan satu persatu untuk kita bantu..

Alhamdulillah.. bisness shaklee yang saya buat berdasarkan prinsip "nak tolong org lain dapat macamana yang aku dah dapat" ni sangat2 berkesan. Lain leader mungkin lain style. terpulang pada kekuatan masing2.

Dalam empayar shaklee saya cara untuk join buat shaklee hanya mengikut kriteria syarikat shaklee iaitu pendaftaran RM65 atau belian barangan yang berjumlah 200uv point! itu sahaja.

TAK PERLU STOK! TAK PERLU MELABUR WANG MODAL! TAK PERLU HEAD HUNTING!

formula ni berjaya pada saya dan dah di duplicate pada susur galur bisness saya.

~start small, end BIG~
salam sayang

master herny
~the inspirator~

Post a Comment