JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Monday, March 11, 2013

bebola ikan home made

sebenarnya ini kali pertama saya buat bebola ikan. pagi tadi ke pasar ikan nampak segar-segar. terpikir untuk fishball yang betul-betul rasa fish :)

ini lah hasilnya walau tak berapa comel tapi puas hati.

cara membuat bebola ikan
>rebus ikan dan asingkan tulang.
> hiris daun sup dan daun bawang (sebaiknya yang ditanam sendiri)
>masukkan garam dan lada hitam
>masukkan tepung ubi

adun sebati dan gentel2 kan..

kemudian masak air di dalam periuk (pakailah air yang ditapis)

bila air dah mendidih masukkan bebola tadi dan rebus sehingga ia timbul di permukaan

kemudian tos kan!

taadaaa dah siap!
then boleh la buat sup yang enak untuk si manja anda :)













5 comments:

ismahanim said...

k.anne..elok guna ikan apa ni?

hernyhafiz ^_^ said...

anim.. ikan apa pun boleh.. ikut suka.. tapi better ambik ikan yang besar2 supaya mudah nak asingkan isi dan tulang..

BLuRpL3 said...

wah mesti rasa fresh ikan, tengok pun rasa nak makan.hehe

let's exchange link. do come, visit our blog & be our follower at http://blurplediary.blogspot.com

hernyyusnizar said...

jom silakan :)

Shaklee said...

Yuhuuuu terlioqqqq


Tqvm for recipe