Sunday, December 23, 2012

akhirnya terung berbunga

Antara banyak-banyak benih yang saya semai terung adalah benih yang sangat susah nak bercambah. Sebenarnya tak lah susah sangat cuma perlu cara yang betul. Terung akan bercambah dalam keadaan
gelap. Dan mengambil masa yang lama nak mula bercambah. Tapi bila dah membesar ia akan mula lasak dan mudah di jaga.
 
Cara saya menyemai benih terung - saya taburkan daam tanah sedalam 2-3 cm kemudian tutup dengan baldi hitam. Hamik ko! kemudian lepas seminggu saya  buka baldi tu... taadaaa  dah bercambah. Happy sangat sebab sebelum tu dah berpuluh-puluh benih saya semai tak menjadi. So alhamdulillah kali ni menjadi. Kini dah mula berbunga pun. Bila dah berbunga ni. Ada pulak cara lain nak memastikan ia dapat menghasilkan buah yang besar dan sihat. Ye.. kena buka tanam sendiri cari info lagi. Buah terung Tuan Is memang awesome!
 
 
 

terung panjang
terung asam
Selain tu saya sangat happy gak bila terung asam pun bercambah subur. Teringat masa arwah nenek dulu suka potong terung asam ni campur belacan,garam dan cicah ikan bakar. pergghh terangkat.
Jom tengok pokok pokok lain pulak. rezeki musim hujan. Organik dan fresh.


pegaga kampung

kangkung

bendi yang tak tertuai dah. belakang tu pokok kacang panjang
Happy Gardening ;)

Friday, December 21, 2012

sejarah silam tak mungkin berulang lagi

Bila belek balik gambar lama-lama saya rasa oh saya rasa oh dasyatnya saya masa tu.. Berat hampir 80kg ok! gemuk gila... Gemuk tu satu hal badan jadi sakit, letih,lemah, stress. Paling tak tahan bila sakit lutut. Sakit sangat. Setiap kali bangun pagi rasa keras nak berjalan. Kalau nak dukung anak pun tak boleh lama nanti mengah. badan cepat penat tapi tak kurus-kurus jugak..

Saya bertekad nak kuruskan badan bila dah mula rasa sakit sendi dan lutut. Tak tahan. Setakat gemuk, tak cantik, suami lari tu saya tak amik port sangat. Tapi bila melibatkan kesihatan baru saya nekad.

Mulanya saya start dengan 2 tin Produk ***. tapi dalam masa yang sama saya ambil LECITHIN SHAKLEE.
Saya rasa Produk *** tak berbaloi untuk saya. Kemudian saya mencuba SET SLIMMING SHAKLEE. Bulan pertama saya loss 6 kg.. kemudian setiap minggu akan loss 1-3 kg sampai total 3 bulan saya loss 15kg.

Gila happy beb! Rasa berharga dan terharu. Baju uniform dah reduce 2-3 inch.
ni nak share gambar-gambar sebelum ni. Masa zaman kegemukan dulu..
 




dan ini pulak gambar selepas SHAKLEE SHAPE UP PLAN with CINCH INCH LOSS PLAN





memang sangat berbeza kan? selain badan lebih kurus kulit muka pun jadi lebih cantik!

jika anda berminat untuk dapatkan set ini.
senarai set yang dicadangkan serta retail price adalah berikut;


ENERGIZING SOY PROTEIN RM 150
CINCH SHAKE MIX (Vanilla/ Chocolate/ Caffe Latte) RM 170
ALFALFA COMPLEX RM 53.75 (330tablet)
HERBALAX RM52.50 (120 tablet)
LECITHIN RM52.50 (180tablet)
*sila contact saya untuk harga promo
Untuk harga lebih murah - member price boleh mendaftar ahli sebanyak RM65 jer atau FREE MEMBERSHIP dengan pembelian bernilaI RM700.

contact saya
HERNY ID 887628
SMS/WHATSAPP 0164215382
EMEL hernyyusnizar@yahoo.com.my
FB: https://www.facebook.com/hernyyusnizar

Thursday, December 20, 2012

Diabetes: Kawal Paras Gula Dengan SHAKLEE SUGAR CONTROL SET

Diabetis Mellitus atau dikenali dengan kencing manis jika tak di kawal boleh mengakibatkan komplikasi yang mengerikan. Statistic menunjukkan kes diabetis di Malaysia meningkat hingga 80% dalam masa 10 tahun (1996-2006) iaitu sebanyak 1.4 million!
perghh..sebabnya? tabiat pemakanan yang tak sihat serta cara hidup rakyat malaysia.

jom cerita sikit pasal diabetes ni.

Diabetis adalah penyakit metabolic. Ia akan sebabkan kadar gula meningkat samada disebabkan kekurangan penghasilan insulin (type 1 diabetes atau sel-sel tubuh tidak dapat bertindakbalas dengan insulin (type 2 diabetes).

Apa tu Insulin?
ia adalah hormon yang diperlukan oleh tubuh untuk tukarkan gula kepada tenaga.

makanan-makanan seperti nasi, roti putih, minuman berkarbonat, kopi dan mi bila di ambil akan menyebabkan paras gula meningkat dengan tinggi dalam darah. Jika kita tidk mengawal pengambilan makanan- makanan begini lama-lama boleh mengakibatkan diabetes. Apatah lagi cara hidup yang tak sihat seperti tak suka bersenam, merokok, stress, tak cukup serta terdedah pada asap rokok!

Diabetes ni adalah situasi yng kronik di mana perlu di beri perhatian rapi. Paras gula yang tak dikawal lama kelamaan akan mengakibatkan komplikasi lain seperti penyakit kardivaskular, penyakit buah pinggang, penyakit mata, ulceration dan kaki terpaksa di potong!

Berikut merupakan makanan tambahan yang terbaik untuk anda yang telah mengidap diabetic

Resveratrol

resveratrol adalah polyphenol dari tumbuhan yang mempunyai paras anti oksidan yang tinggi.
Kajian telah menunjukkan resveratrol boleh membantu mengurangkan rintangan insulin dalam diabetes.1

1. "resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients." P Brasnya, G.A Molnar, M.Mohas, L.Marko, B. Laczy, J. Cseh, E.Mikolas, I. Andras Szijarto, a. Merei, R. Halmi, L.g Meszaros, B.sumegi, I Wittmann.

Protein Soya
Isoflavones dalam protein soya membantu mengurangkan risiko diabetes. Protein soya juga merupakan makanan yang rendah indeks glisemik serta tidak mengandungi kanji. Ini amat membantu pesakit diabetes untuk kawal paras gula.

Alfalfa
Alfalfa mengandungi mineral yang boleh menstabilkan paras gula.

Gamma Linoleic Acids (GLA)
GLA ialah asid lemak perlu serta anti inflamasi. Ia amat membantu dalam mengurangkan simptom kesakitan saraf bagi pesakit diabetes neuropathy.

Vitamin dan Mineral
Vitamin C dan Zinc adalah nutrient yang perlu bagi penyembuhan luka atau amputation (pembedahan buang kaki) manakala Chromium penting bagi mengekalkan paras gula yang sihat.

Kini SHAKLEE menawarkan VIVIX serta SUGAR CONTROL SET bagi mengawal paras gula yang sihat di kalangan pesakit diabetes.



vivix 

 

SUGAR CONTROL SET
ESP Soy Isolate Protein


vitalea iron formula

GLA Complex




Alfalfa complex

Sustained Release Vita C plus


Zinc Complex



INGIN DAPATKAN PRODUK INI?
emel hernyyusnizar@yahoo.com.my
sms/whatsapp 0164215382
ID 887628 (herny yusnizar)
 








Nutrisi untuk Ibu Mengandung, Berpantang Dan Menyusu


Tahukah anda. jika pengambilan nutrisi yang tidak mencukupi, sumber-sumber dari tubuh si ibu akan diserap bagi penghasilan susu dan perkembangan bayi.

Susu ibu adalah sumber terbaik dan nutrisi yang paling lengkap bagi si manja anda untuk kesihatan, pembesaran dan perkembangan bayi. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa serangan virus, serangan jangkitan paru-paru dan meningitis jarang-jarang berlaku di kalangan bayi yang menyusu ibu. Ini kerana susu ibu mengandungi sel imun semulajadi yang melindungi si manja dari kuman dan jangkitan.

Namun begitu, susu yang sihat mestilah terbaik jika datang dari ibu yang sihat bukan?
jika si ibu sering sakit, stress maka produktiviti tu akan merudum.

Si ibu perlulah mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang bagi mengekalkan susu yang sihat, serta dapat mengekalkan kesihatan si ibu semenjak dalam tempoh kehamilan, berpantang serta tempoh penyususan.

Terutama sekali Calcium. Jika pengambilan Calcium yang tidak mencukupi sumber kalsium dari tulang ibu  akan dilepaskan bagi memenuhi keperluan bayi.

Itulah yang terjadinya keletihan, sakit-sakit sendi, gigi reput dan gugur, kekejangan otot, kebas-kebas.
Sayangi si manja anda dan pada masa yang sama lindungi diri anda dari kekurangan nutrisi.

SHAKLEE kini mempunyai senarai set yang lengkap bagi keperluan anda.

set ini mengandungi multivitamins, protein,calcium,omega 3-fatty acids dan alfalfa


_

Multivitamin
  • membekalkan zat-zat perlu serta mineral kepada ibu dimana zat-zat ini tidak mampu diperolehi dari diet seharian. Paras vitamin yang sihat terutama vitamin C dan vitamin B membantu memperkayakan susu ibu malah meningkatkan kesihatan si manja dan si ibu juga.
  • Vitamin C - membantu perkembangan dan membaik pulih sel dan amat perlu bagi perkembangan asas si manja
  • Vitamin B Complex - membantu perkembangan sistem saraf si manja serta penting bagi penghasilan hormon semulajadi, penghasilan sel darah merah serta membekalkan tenaga bagi keperluan sel-sel tubuh.








Protein


  • Bayi memerlukan protein bagi menggalakkan perkembangan berterusan kerana protein adalah blok asas bagi tubuh. Soy protein merupakan antara sumber soya yang bagus bagi membekalkan keperluan protein

Calcium

  • 40% susu ibu terhasil daripada calcium! Calcium amat diperlukan bagi kesihatan tulang dan gigi bayi semasa peringkat tumbesaran.

Omega 3-fatty acids


  • Makanan tambahan yang mengandungi Omega 3-fatty acids mampu merangsang perkembangan otak dan mata si manja anda. Ia telah terbukti secara saintifik bahawa kadar omega-3 yang tinggi dalam sel otak, sel-sel saraf mekin cepat berhubung-kait.


          reference: http:/www.dhaomega3/org/Life-Stages/Lactation
                           http:/www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18403927


Alfalfa
  • Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan vitamin seperti Vitamin K,A,B1,B6,E, calcium, zinc dan iron. Sumber-sumber ini sangat penting dalam tumbesara yang sihat. Alfalfa juga telah digunakan secara tradisional untuk meningkatkan bekalan susu ibu :)

Bagi anda yang ingin mendapatkan supplemen semulajadi dari SHAKLEE hubungi saya



jom tengok testimoni
set breastfeeding

set hamil dan berpantang


hp (sms/whatsapp): 013 582 5382
emel: hernyyusnizar@yahoo.com
fb: herny yusnizar









sebak

semalam tidur awal.
hari ni pagi dah terjaga dah.. tak tau nak buat apa.. layan facebook. buka album lama..
tersentuh hati tengok video lama puteri..
pasni nak kena hug kuat-kuat.
sekarang puteri dah hampir 4 tahun. Perangai pun macam-macam. menguji kesabaran. Semalam dah marah dia. Bila tengok video ni rasa sebak pulak... anak kecil ni nakkan perhatian tapi kadang-kadag sangat lah menguji kesabaran. makin membesar makin..

bila tengok video lama masa baby serius menitik air mata ni
mode: menyesal (huhuuu)

Wednesday, December 19, 2012

bunga-bunga di taman

 
 
Sejuk mata memandang melihat bunga-bunga berkembang di taman organic saya tu :)

cosmos benih dari  diana blog kebun malay kadazan girls

bunga telang benih dari tuan iskandar blog tanam sendiri


karnival si jantung hati untuk Tabung Doa Ibrahim

salam sayang semua..
lama gila menyepi kan...
sekarang dah bertekad kembali aktif berblogging.

saya nak cerita sesuatu yang akan berlangsung pada 23 DECEMBER 2012 ni.


Karnival ini adalah untuk memberi kesedaran mengenai penyakit jantung di kalangan kanak-kanak dan mengutip dana bagi kos rawatan baby Ibrahim.

Anda semua di jemput hadir dan boleh dapatkan update  di facebookTabung Doa Ibrahim.

 Sepanjang karnival pelbagai aktviti yang dijalankan. Boleh tengok kat banner yang cantik tu.. so ramai-ramai dijemput hadir bagi memeriahkan karnival ini, bershopping dan memberi sumbagan anda.


Antara charity sale yang saya terlibat mestilah organic  gardening.  oh ya Diana dari kebun malay kadazan girls juga antara yang turut serta. Sempena jualan ini saya telah menyumbangkan 20 paket baja vermicompost ataupun baja tahi cacing yang sangat bagus untuk sayur-sayuran.

boleh tengok hasilnya pada tanaman saya di entry baja pokok. saya gunakan baja ini untuk lobak putih. gemuk terus :) stok adalah limited. jadi memang bagi anda yang tercari-cari baja tahi cacing sila lah datang ke booth ini. selain tu juga ada dijual benih-benih tanaman juga.

Bagi anda yang belum tahu mengenai keistimewaan baja vermicompost boleh lah baca penerangan Tuan Iskandar di entry vermicomposting di blog tanam sendiri.
baja organik vermicompost



Selain tu benda comel ni pun menarik minat saya. Aktiviti yang menarik untuk anak-anak anda.

kraftangan yang comel sebagai activity untuk si manja anda :)
Jom sama-sama meriahkan karnival ini. Beramal sambil berseronok... see ya.....

Sunday, December 2, 2012

testimonial shaklee collagen powder

gambar2 kat bawah ni saya dapat dari google image ;)

ada antaranya memang kawan2 saya pun ;)

cun kan.. tergodaa aiii

ni tergoda baik bukan tergoda tak elok!

sempena promo SCP bulan ni.. apa lagi aii borong la terus! aii pun nak cantik hokey...

jom.. aii offer harga paling tak masuk akal kat korang nak cuba!
jom kasi tegang dan mantap!

sms/whatsapp 0164215382
herny yusnizar ID 887628

mama & puteri berkepit

tajuk tak tahan...
saya dengan puteri memng bestfren lah!
selalunya kami memang berdua-an jer...

kalau tang nak hamik ngada2 jer tau!!

jom layan gambar syok sendiri mama & puteri ;)