Saturday, March 31, 2012

tersentuh

Entah kenapa malam ini rasa tersentuh..

Mungkin apabila mendengar berita mengenai kematian seorang kanak-kanak yang berusia 4 tahun. Kanak-kanak malang itu adalah anak kepada bukannya calang-calang orang. Ibu bapa nya adalah pakar terkenal pada bidang masing-masing, yang telah membantu kehidupan ramai manusia. Siapa sangka kanak-kanak yang ceria, comel, family yang bagus... tapi  jika Allah mengkehendaki dia tetap pergi. Dengan sekelip mata saja.. Aku pernah melawat kanak2 itu sekali..memang melihat kanak-kanak itu terlantar rasa lemah seluruh tubuhku..Memang teringat pada Puteri ku di rumah..
dan hari ini aku dengar berita dia telah pergi.. Ya Allah Ya Tuhanku.. Kau peliharalah anakku. Kau lindungilah dia Ya Allah..

Puteri..mama terlalu sayangkanmu...




dedicate to my puteri

 

 

Precious Gift

When times seem too hard to bear and I feel like giving up
I vision your beautiful face, the twinkle of your eyes and things of such
The bond we created from my womb to the day you were born
Is a mother and daughter bind that can never be torn
With the strength and guidance of God and the blessings he pours down from above
I want to be the best mom I can be to you and embrace you with all my love
You are as precious as a flower and as gorgeous as a rose
You have been specially made to the very tip of your nose
You are as sweet as honey; such an innocent young child
You are brighter than any star in the sky every time you smile
I want you to be proud of who you are and strive to be the best
Put forth your efforts to achieve your goals and let God do the rest
I will always be your mother first, but I'm also your friend
Your are the most precious gift, that I've ever been given


Source: here









Thursday, March 29, 2012

gambar pokok sayur




pokok - pokok ni di tanam dari bijih benih. Usianya lebih kurang 2-3 minggu gitu...
kacang buncis

bendi

pak choy

lobak putih

ni..nak tumpang jugak "puteri..you are so 1980 la...pose la fotogenik seket!"

ok..boleh la...

Kunyit

walaupun kecik ja. tapi sihat tau... dah 2,3 kali harvest dah-

masak lemak cili api ketam campur daun kunyit.
. gambar bluuuuuurrrr

first bayam

Ini adalah benih bayam yang di beli di sini.
 Usia nya rasanya 3 minggu kut (lepas ni kena letak tarikh lah).. bila lah agaknya boleh di tuai ni...

Wednesday, March 28, 2012

harvest of the day- daun bawang


yay! daun bawang pertama ku...buat campur dalam cucur udang minum petang ni..


fresh from garden

ramuan cucur udang

digoreng-goreng..wangi ja bau

dah siap cucur udang ku..

kucing P.A.T.I

Kucing ni dah lama merayau2 kat kawasan rumah saya..tapi kebelakangan ni tengok perut dah kempis..sure dah beranak la tu.. tiba2 harini nampak dia masuk stor.. oh rupa2nya kat sini anak ko...kesian pulok....
Sementara waktu ni simpan la dulu...
mula2 buat muka sian..pas kena snap..terkejut gamaknya ngan flash menyeringai...tempat ni gelap ni...

tanaman dari dapur

Sesetengah tanaman tak perlu pun beli biji benih..cuma tanam je apa yang dapat dari sisa2 sayur yg tak di masak....semai, siram dan baja jika perlu maka tumbuh la dia....



pokok selasih. di semai dari keratan batang..
daunnya di buat ulam..then batang di semai alhamdulillah tumbuh juga-
sorry gambar blurr- kamer hp murah la katakan..


daun kesum- ni memang penting sebab selalu buat laksa dan asam pedas..
selalu beli dari pasar.. sekali masak terus buang..sekarang sayang malas sangat pun cucuk ja..

daun bawang..bla nampak bawang dah berpucuk tu ...
semai je.untung 2 nak buat telur dadar, sup atau cucur tak payah beli... fresh lagi..

remayung merah atau malabar spinach.
 ada lagi satu nama chenese..tak ingat pulak nama apa...
saya suka sayur ni.. sorry gambar blurr lagi

malabar spinach- clear seket pic

lalat tumpang glamer

pot daun bawang


amatur-- cuba tanam celery/daun sup

semai lagi malabar spinach kat laman depan.sebab pokok ni macam cantik ja..

pegaga kampung.....
harap ruang depan pasni penuh la dengan pegaga ni tutup tanah ganti rumput2 liar tu..

Thursday, March 22, 2012

Puteri dan Si Puteh

Si Puteh ni sebenarnya kucing yang ditinggalkan tuannya.. So merempat la kat rumah kami..sebagai peneman Puteri. Hari-hari Puteri ajak masuk rumah. Di sebabkan abahnya semput n Puteri pun ada la mewarisi seket2.. so kami decide untuk post balik kampung... sebelum tu buat photoshoot seket Puteri pose dengan kucing ni sebelum di bagi pada orang.. Puteh ni di beri pada Paksu saya yang kebetulan gila sangat dengan kucing... Puteh pun di hantar pulang ke Kedah bersama2 kandangnya.. Yang sedihnya..sampai di kampung... Puteh yang jakun ni terus lari dan hilang tak dapat di kesan... abadikanlah gambar2 Puteri dan Si Puteh di sini.

p/s: kepada Puteh ..kalau terbaca blog ni...pulanglah.... ^_^








Tuesday, March 20, 2012

Harvest of the day


Pisang ni memng tak putus2 berbuah....tapi saya tak tau apa nama pisang ni... sedap di makan mentah..kalau digoreng jadi lembik dan masam pulak....


baru di potong dari pokoknya..ada sebiji yg dah kuning..


di lerai2 kan... boleh bagi pada mak metua and kawan2...makan sendiri tak habis ni...

baru bangun tidur dah ngap sebijik yang dah masak tu...

Sunday, March 18, 2012

my "must know" memory cards

All these illustration is really important knowledge for me. I still need to remember all these after a few years graduate from Nursing school. Thanks so much to this  NURSING PAGE for sharing these informative pictures.