JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Saturday, July 7, 2012

roselle

Roselle adalah pokok yang mudah di tanam. Sepokok tanam pun dah cukup untuk buat sirap hari-hari. Roselle ni berbuah lebat, kalau tak di sokng memng rebah ke bumi. Saya sokong menggunakan penyidai pakaian bayi yang sudah karat... Pokok ni tumbuh terlalu rendang jadi saya telah pangkas. Nampaknya dia happy dan terus berbuah lebat

Published with Blogger-droid v2.0.6

6 comments:

Mama Pongkey said...

Cantiknya roselle, alhamdulillah kita tengok pun rasa ceria. Nak minta tips dari Herny, saya tanam roselle tak bercambah. Herny direct sow atau semai dulu tempat lain, dan roselle ni suka air banyak atau sikit, tanah bersaliran atau bertakung? Rasa nak cuba kali kedualah..

hernyhafiz ^_^ said...

Yang ni saya alihkan. Semai kat tempat lain. Saya semai banyk jugak..kiranya sebungkus tu tapi yang hidup membesar 3 pokok ja. Yg ni paling besar. Tanah biasa ja.. Tak bertakung.. Siram pun kadang2 ja. Bila dah besar dah tak cerewet. Sekali2sekala saya baja dengan baja tahi ayam...

mat jon said...

lebat buah roselle tu..saya punya pun sikit sikit je.. semaian baru dah bercambah..memang betul roselle tak payah air banyak,tapi perlu cahaya matahari yang banyak

wani sc said...

dah lama nak tanam roselle dan minum jus roselle buat sendiri. hehe. harap-harap semaian saya membesar elok mcm herny punya

Mama Pongkey said...

Terima kasih Herny, saya hari tu semai 3 biji sahaja, padanlah 1 pun tak naik. Tergelak saya kat diri sendiri. Ok insha Allah saya cuba lagi dengan tips ni..

TukangKebun said...

Bahagia dapat minum jus roselle tiap=tiap hari:).

Hope you feeling much better dear.