JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Sunday, May 6, 2012

baja pokok

Semalam saya lihat lobak puutih saya mula berisi tapi kurus  ja. Saya pun tambahkan baja. Pagi ni saya tengok wahh kejap ja dah gemuk. Kuat makan rupanya

 
semalam saiznya lurus sama macam bahagian atas

yang ini pun sama..semalam saiznya macam bahagian atas tu

yang ini belum letak baja.. nanti petang saya letak dan tengok macamna hasilnya

ini lah baja yang saya gunakan- pemberian abang ipar saya yang mengusahakannya
Selain tu saya perhatikan serangan aphid mula menyerang balik. Time untuk semburan campuran minyak, bawang putih & sabun.

bena putih / white fly / aphid

Saya bercadang untuk alihkan pokok rosemary atas tanah. Tapi kena study dulu.. takut tak pasal2 mati pulak. 




Bunga bendi pun terus2 kembang. Kena semai lebih la..Hasil dari 1 pokok tak cukup la..

bunga bendi

anak2 pokok bendi.

10 comments:

izan mama mia said...

rajinnya...berbudi pada tanah ...

hernyhafiz ^_^ said...

sikit2 aja pun :)

Syaz said...

herny mana dapat benih rosemary?

wani sc said...

cepat betul pertumbuhan lobak ni bila kena dengan bajanya. tq untuk info, boleh aplikasi pulak pada lobak putih saya yang akan datang. baru semai kelmarin. hehe

hernyhafiz ^_^ said...

pokok ni saya dapat masa pergi cameron baru2 ni. hmm ingat nak potong dan semai 2,3 pasu dulu sebelum pindahkan kat tanah. kena beli penggalak akar dulu ni..

hernyhafiz ^_^ said...

baja tahi cacing ni memng terbukti kalau pokok2 yang malas letak baja ni terus dapat nampak laju tumbuh. senang hadam kut ..hehehe.. tapi mahal.. yang ni kalau jual sepeket rm3. sepeket ni saya masukkan dalam beberapa pasu ja. ada beberapa bungkus ja lagi.yang ni stok akhir saya. sayang nak guna kecuali betul2 perlu sebab abg ipar saya dah tak mengusahakannya dah.

Sean L said...

Wah, bestnya lobak putih Herny. Memang mahal kan baja tahi cacing - padahal yang tu memang bahan buangan si penternak cacing. Rosemary tak suka tanah yang airnya menakung. Kalau tak, cepat akarnya mereput. Kat Australia, rosemary yang dah besar tidak disiram langsung - jadi hedging material.

hernyhafiz ^_^ said...

Sean L thanx. sejak beli ni tak pernah siram pun... saya ingat nak tukarkan dalam pasu yang lebih besar sajalah...

lynnhelite said...

hm.. smlm my princess pegi tabur baja warna pink kat bucida tepi condo rabbit (brownie) dia..alahai.. bj tu utk bj bunga..nak marah nanti dia lansung x nak berkebun..then i tersalah letak bj tahi ayam kat atas para condo brownie..she tought pellet..luckily she called " mummy, why brownie's pellet so stink?" i gelak satu ofis boleh dengar

hernyhafiz ^_^ said...

pellet for rabbit? haha...