JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Thursday, May 3, 2012

raised garden bed

semakin lama saya tengok makin semak pulak halaman saya. Ini disebabkan takde planning. Main semai je. Bila dah menjalar rasa macam berserabut pulak.

pokok2 yang ditanam dalam pasu rendah jadi tak lalu nak makan pulak disebabkan si kucing suka buat port.

dekat belakang pulak baru2 ni jumpa bangkai tikus pulak.

walaupun begitu benih2 dah penuh tupperware tu. Tanah, baja organik semua dah ada.
tunggu masa untuk organize semula tanaman saya yang seciput tu...

saya memikirkan untuk buat raised bed macam ni.
hmmm.... kena pergi melawat kedai hardware dulu cari barang2 ni....

8 comments:

putri putri mamapapa said...

herny...kita penah tgk casa impian,dia buat garden...tak tau la herny tau ke tak...
kalau taman pokok pakai pasu,kat tanah tu bubuh sabut kelapa...untuk elakkan rumput tumbuh...
tak tau la bole elakkan kucing buat port ke tak...

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalam...suka baca citer kamu pasal tanaman dapur kamu...teruskan menulis setiap hari sy sentiasa masuk ke sini.

salam kenal dari sy di RKTS.

hernyhafiz ^_^ said...

tak penah tengok pulak garden tu... saya ada bubuh juga sabut dalam pasu tapi anai2 pulak buat sarang :( kucing pun heran. sy letak kayu ja tutup pokok yang baru nak tumbuh ni..

hernyhafiz ^_^ said...

salam kenal ya... saya pun happy ada yang membaca apa yang saya tulis ni.. InsyaAllah akan selalu update...terima kasih ya...

Mama Pongkey said...

Best, baru hari ni che abang saya berkira mahu membuat raised bed untuk saya. Kayu yang kami berkenan, tapi takut dimamah anai-anai yang sememangnya diam di sekitar kawasan perumahan ini. Hmm mungkin batu bata lebih sesuai...

hernyhafiz ^_^ said...

wah seronoknya...buat besar2 sikit ya boleh tanam banyak2 :)

zicron21ck said...

kat rumah ni pun ada buat raisebed untuk tanam sayur2 daun...hehehe senang, campak je benih kalau malas nak alih2 pokok...

hernyhafiz ^_^ said...

zicron21ck : saya belum buat lagi yang betul. baru yang comel2 aja.. ingat nak buat yang besar sikit :)