JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Wednesday, May 9, 2012

masak - masak hari ini

Bila ada tanaman sendiri..mudah untuk masak2 kan.
Sesetengah bahan2 masakan kita hanya  perlu sedikit saja. Contohnya halia, daun kunyit, serai, daun bawang dan daun limau purut.
Harini saya kutip2 sikit apa yang di tanam untuk di campur dalam menu makan tengah hari..


kailan goreng belacan.. kailan dari hasil 3 pokok

sup ayam untuk puteri, di tabur daun bawang
sotong panggang bersama daun kunyit dan daun limau purut

ulam thai basil dan ulam raja-cukuplah untuk seorang makan
'SELAMAT MENJAMU SELERA'

10 comments:

izan mama mia said...

puteri makan sayur tak?mia ni mmg ssh nak makan sayur...
ish..seronok kan ada tanaman sendiri..ulam raja tu paling saya suka....

hernyhafiz ^_^ said...

puteri suka sayur esp ulam2.. daun sup tu dia suka "curi' dr dalam peti sejuk..paling suka timun. penah makan dekat kedai.. minta order dia cakap nak makan timun :)

TukangKebun said...

Wah banyak hidangan tu meriah betul. Jimat masa bila tanam sendiri tak yah pergi pasar selalu nak beli sayur segar.

hijaudaun said...

betul tu. kat kedai atau pasaraya jual dalam kuantiti banyak. nak guna sikit je. lepas tu tak habis makan.buang je.kalau tanam boleh petik bila time nak masak.jimat.

hernyhafiz ^_^ said...

alhamdulillah-boleh 2 kali makan. sekarang tak risau lagi kurang makan sayur sebab palig kurang pun untuk mama ada ulam2 , dan untuk puteri ada daun bawang!

hernyhafiz ^_^ said...

hijaudaun: ulam ni mkn sikit2 ja, fresh makin di petik makin rimbun ..

ejaMaria said...

syokkan... nak makan pegi petik... ;p
saya berangan kalau boleh nak susun bekas tanaman depan tingkap... buka tingkap je petik sayur... ;p

hernyhafiz ^_^ said...

akak ejaMaria saya pun ada angan2 mcam tu... esp untuk herba mcam daun parsley, mints, daun bawang....

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

saya tak pernah rasa ulam thai tu....first nampak pun yer...:)

hernyhafiz ^_^ said...

linda..ulam thai basil/kemangin ni rasa mcam berangin. kalau dalam laksa thai mesti ada..