JOM SHAKLEE!

anda nak dapatkan produk produk shaklee atau nak jadikan shaklee sebagai sumber pendapatan ? hubungi saya. whastapp 013 5825382 herny hafiz

Monday, April 30, 2012

kimcham goreng tepung

Semasa pergi cameron baru2 ni, dekat pasar malam brinchang saya lihat banyak jual sayur goreng. Rasanya sedap tapi tak berapa best sebab tak panas. Kemudian saya jumpa benda ni yang mentah.. kimcham namanya. selalunya makan kimcham kering yang dijual peket bersama "pucuk" ke fucuk ntah, cendawan kering dan suhun tu.
Ni first time jumpa yang mentah.  Saya pun beli sepeket besar. Kata penjual tu dulu kimcham ni harganya rm60 sekilo. Sekarang RM 10 ja..

kimcham yang saya beli
Balik rumah saya google apa sebenarnya kimcham ni. Rupanya bunga. Cantik bila kembang...
Bunga kimcham bila kembang - sumber: google


 balik saya buat kimcham goreng tepung

close up seket. sedap tau.
Ni pulak bendi dan kacang buncis yang dikutip depan rumah tadi. First time masak cenggini. Sedap juga.

11 comments:

hijaudaun said...

macam bunga lili je kan. cantik bunganya. sayang pulak nak makan ni.

hernyhafiz ^_^ said...

haah... kesian bunga ni tak sempat kembang dah kena ngap!

Angah said...

oo cantik rupanya bunga ni..hm sayangnya...tksangka rupanya cmtu,1st time baru tgk yang segar ni....

hernyhafiz ^_^ said...

saya pun google jumpa bunga ni. first tie juga tengok..

Sean L said...

Hmmm, tak terfikir pula bunga kimcham goreng tepung. Mesti sedap.Yang tu kudup bunga Daylily (Hemerocallis,), bunga Lily biasa tak boleh dimakan.

Nama kimcham maksudnya jarum emas dalam bahasa Cina. Kalau nak makan banyak bunga kimcham, bahagian pistil dan stamen kudup tu sebaik-baiknya dikeluarkan, nanti sakit perut pula.

hernyhafiz ^_^ said...

thank you Sean L,
sebaba tengok kat cameron la ni. so sayur2 kat rumah yang sikit2, yang tak sedap makan mentah ni saya buat goreng tepung saja untuk snack.
..saya goreng semua sekali..tak potong apa pun. patutla anak saya pagi ni pass motion lembik aja ;)

TukangKebun said...

Saya pun pertama kali dengar kimcham. Terima kasih berkongsi.

hernyhafiz ^_^ said...

:) lepas ni boleh la cuba. tai tak boleh makan bayak2 sangat- muak rasa.

lynnhelite said...

owh..i remember eating it at Cameron, nice! pernah nampak kat cold storage subang..maybe will try later..tu tepung gandum biasa ke or tepung goreng adabi? (brand tu jer yg i tau pun..)

hernyhafiz ^_^ said...

Lynnhelite:tepung goreng adabi!! i know 1 more extra- tesco brand.. lol..

shafirul suffian said...

kimcam mmg asal putik bunga lili kuning tu..di cameron banyak jual, kalau kat bawah ni harganya mahal sikit... kalau pergi cameron mesti beli ni