Thursday, August 3, 2017

14 DAYYAN'S BREAKFAST FOOD IDEA

halluuu, 
selalu saya buat mealplan conteng conteng je. tapi ada kawan2 nak jugak. so saya design la cincai. so uols boleh la guna idea ni. cara masakan tu later. saya pon belum buat lagi hihihi 
















Wednesday, August 2, 2017

Dayyan Food Recipe for Stage 2 ( 7 m- 8m)

salam sayang,
disebabkan ramai kawan baby food duk tanya tentang makanan dayyan masa 7-8 bulan jadi saya buat template kat sini. 25
 dayyan food recipe for Stage 2.
Dayyan makan biasa biasa je tapi saya agak teliti supaya agihan makanan dalam sehari tu lengkap dan juga safe untuk sistem dia agar tak kena sembelit atau cirit birit.
Selain tu saya juga pilih makanan yg kaya dengan immune booster supaya dapat tingkatkan sistem immune serta elak masalah  di kalangan baby contohnya anaemia dan kurang berat badan.

berikut antara resepi2:





























Thursday, July 27, 2017

bendi sudah berbunga

saya baru je berjinak jinak semula buat edible garden.  selain dari nak dapatkan sayur organik aktiviti ini jugak harap2 dapat la keluarkan peluh kan.

bendi dah mula membuahkan hasil. alhamdulillah. 



happy gardening,
love
herny hafiz

Resepi Kari Rebung dengan Ayam

Semalam saya ke pasar malam terjumpa peniaga jual rebung. RM 10 sekilo. Jadi saya beli 1/2 kg

sedapnya terbayang2 dah nak gulaikan dengan daging. tapi takde pulak orang jual daging.

so balik buat kari ayam je.

kari rebung ni yg unik ialah cara hirisan rebung tu. kena hiris2 nipis2 tapi tak putus. 

rebung yg  saya beli tu rebung masam jadi balik kena tebus dulu bagi lembut.

RESEPI KARI REBUNG DENGAN AYAM
rebung siap rebus 1/2 kg
ayam 1/2 kg (pilih bahagian tulang lebih manis)
santan 300ml
air 1L (secukupnya)
bawang putih 3 ulas bawang besar 1/4 ditumbuk
daun kari 2 tangkai
minyak untuk menumis
serbuk kari pack kecil sebungkus (saya guna babas)

cara masak
tumiskan bawang. dah wangi masukkan daun kari. kemudian tuang rempah kari dan masukkan air. kacau dan tunggu sampai rempah masak dan pecah minyak.

kemudian masukkan ayam , rebung dan air.
tunggu sampai ayam masak baru masukkan santan. kacau sampai santai mendidih. 

masukkan garam sesedap rasa. siap.
saya suka masukkan santan last sebab senang nak pastikan santan tu tak berketul2.

hidang dengan ikan goreng ,nasi panas, sambal
belacan dan ulam2. memang mengancam! 







love,
herny hafiz